Mijn Verhaal

Eerste proefbrouwsel

2015-2016

Hoe het begon

Een bier dat 100% mijn eigen ding is.
Zou ik dat ooit zelf kunnen brouwen?
Met die vraag zat ik al een tijdje.
Dus volgde ik een cursus hobbybrouwen en brouwde mijn eerste proefbrouwsels per 25 liter in mijn keuken.
Het antwoord op die vraag bleek niet zo eenvoudig, maar vanaf het 5e proefbrouwsel werd toch al een eerste grote stap in de goede richting gezet... dat bier was verrassend lekker!

Reis naar Zuid-Amerika

2016-2017

De grote beslissing

Tijdens een reis door Zuid-Amerika besliste ik om de stap te zetten van hobbybrouwer naar microbrouwer.
Ik was ook zeer gefascineerd door de kolibries die ik overal tegen kwam.
In Zuid-Amerika zegt men “Picaflor” tegen een kolibrie.
Meteen wist ik dat dit de naam van mijn eerste bier zou worden!
Een toffe naam voor een toffe vogel, die steeds een mooie herinnering zal zijn aan deze levensveranderende reis!

De microbrouwerij in opbouw

2017-2019

Intensieve voorbereidingen

63 proefbrouwsels later – waarbij getest werd met mout, hop, gist en kruiden vanover de hele wereld – kwam ik tot de conclusie dat de bieren die 100% mijn smaak zijn hoofdzakelijk bestaan uit Belgische ingrediënten.
Van dan af aan brouw ik enkel met 100% Belgische mout, hop en gist.

Ondertussen behaalde ik het diploma Microbrouwer, bracht ik de nodige vergunningen in orde en installeerden we de microbrouwerij.

Opening microbrouwerij tijdens de Big Jump

Juli 2019

Een nieuw begin

Op 14/07/2019 was het dan zover: de microbrouwerij werd voorgesteld en velen konden voor de eerste maal proeven van Pikaflor.

Al snel volgde in oktober het 2e bier Pikahop.

In november was ook de Pikaflor Verse Hopoogst klaar.

Rijping op houten vaten

2020 – 2021

2 nieuwe bieren en werken aan de toekomst

Pikamiel en Pikasour verworven hun plaatsje in het vaste gamma.

De eerste experimenten met het rijpen van bier op houten vaten werden gestart. De uitdaging blijkt groter dan gedacht...maar het komt goed :-)!

Er werd nóg meer de nadruk gelegd op lokale ingrediënten: vanaf 2021 worden alle bieren gebrouwen met gerst dat effectief in België geteeld wordt!

Naar hartelust experimenteren

2022 – ...

De toekomst

Ik zal blijven experimenteren en nieuwe bieren ontwikkelen, maar dan enkel de bierstijlen die ik zelf heel graag drink en waar ik een persoonlijke toets kan aan geven.
Het volgende idee dat ligt te rijpen: een Saison!

Verder wordt er onder meer geëxperimenteerd met houten sherryvaten uit Jerez de la Frontera.